Τετάρτη, 20 Ιουνίου 2012

Γιατί το "τελευταίο" ;Γιατί το τελευταίο;
Από το Σεπτέμβριο 2011 έως χτες αναρτήθηκαν εδώ τα 79 πιο πρόσφατα ποιήματα του Ξενικού. με το χτεσινό να χαρακτηρίζεται «τελευταίο». Τα ποιήματα αυτά αποτελούν μια συγκεκριμένη συλλογή. Η δημιουργία τους, ήδη από την άνοιξη του 2011, ξεκίνησε σαν παιχνίδισμα. Γρήγορα η ειδική θεματολογία «σοβάρεψε». Ακολουθουν φιλία, πόθοι, πάθος. Τέλος του καλοκαιριού οι πρώτες αναρτήσεις, εφόσον είχε στο μεταξύ μαζευτεί αρκετό υλικό. Το φθινόπωρο αρχίζουν να φαίνονται τα πρώτα σημάδια κόπωσης, αλλά η συμβίωση συνεχίζεται και οι αναρτήσεις δεν αναφέρονται πια σε παρελθόν αλλά σε εβδομάδα προς εβδομάδα καταστάσεις. Αργότερα, ένα λάθος του Ξενικού (ένα ψέμα που θεωρήθηκε καίριο) έφερε την αποξένωση με το σύντροφο. Τα ποιήματα του χειμώνα και της άνοιξης δείχνουν την προσπάθεια του ποιητή για επανασύνδεση. Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία…
 
Όταν διαπίστωσα – καθαρά στατιστικά – ότι τα ποιήματά μου πήραν την κατιούσα, έγιναν ποιήματα απαισιοδοξίας, απελπισίας, έκρινα ότι έπρεπε να σταματήσω να εξωτερικεύω τα αισθήματά μου με ποιητικό λόγο. Δεν θα ήθελα να περάσω στην ιστορία της λογοτεχνίας με το πρόσημο του ελεγειακού. Και έτσι, έκλεισα τη συλλογή.
 
Η συλλογή δεν έχει (ακόμα) τίτλο.
Η δομή των 79 ποιημάτων είναι η ακόλουθη:
 
1 ποίημα-αφιέρωση («Ηφαιστίων») – ανάρτηση στην 1η Σεπτεμβρίου 2011
9 ποιήματα της «συμβίωσης»
9 ποιήματα της «εφηβείας του συντρόφου»
13 ποιήματα με θέμα τις κατά καιρούς «απουσίες του συντρόφου»
13 ποιήματα με θέμα το «ταξίδι στην Κεφαλονιά»
9 ποιήματα που αναφέρονται στην «απουσία του Ξενικού»
9 ποιήματα της «τελμάτωσης»
1 ποίημα («… αποσιωπητικά»), κομβικό και συνδετικό για τις επόμενες ενότητες
9 ποιήματα «της λίμνης»
6 ποιήματα του «μονόλογου διαλόγου»
 
Όσοι παρακολούθησαν από την αρχή τις αναρτήσεις θα έχουν διαπιστώσει ότι τα ποιήματα δεν μπήκαν ακριβώς με την παραπάνω σειρά: τα ποιήματα της «συμβίωσης» και της «απουσίας του συντρόφου» αναρτήθκαν ανάκατα (λογικό, γιατί οι απουσίας σημειώνονται κατά τη διάρκεια της συμβίωσης). Επίσης, τα ποιήματα της «εφηβείας» μπήκαν κάπως αργότερα, μετά το «ταξίδι στην Κεφαλονιά».
 
Για την τάξη να αναφέρω ότι όλα τα άλλα ποιήματα του Ξενικού, κοντά 300 τον αριθμό (εκτός από τα 79 της ανώνυμης ακόμα συλλογής) αναρτήθηκαν από το Φεβρουάριο έως τον Ιούλιο 2011.
5 σχόλια:

 1. Καλησπέρα και καλή ξεκούραση! Όλοι οι καλλιτέχνες την χρειάζονται μετά από ένα διάστημα συγγραφής!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Είναι αναγκαίο να βρεθεί χρόνος ξεκούρασης, ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με ποίηση. 79 ποιήματα για μία συλλογή είναι μεγάλος αριθμός αν σκεφτείς να προχωρήσεις σε έκδοση, πάντως (μην ξεπερνάς το 20-25).

  Πάντως σε ενημερώνω (αν κι ίσως το ξέρεις) ότι το καλοκαίρι -ειδικά η παραλία- είναι ο καλύτερος τόπος και εποχή δημιουργίας και συγγραφής.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. αν δεν κάνω λάθος στους αριθμούς, το όλο ποιητικό έργο που πέρασε από δω - που αναρτήθηκε δηλαδή κατά τους τελευταίους 17 μήνες, αποτελείται από 448 ποιήματα. Μέσα σ' αυτά υπάρχουν 2 συγκεκριμένες συλλογές:
   "εξιστόρηση", 94 ποιήματα, και η
   "ανώνυμη" ακόμα συλλογή 2011-2012, με 79 ποιήματα.
   Υπάρχουν ακόμα τα 266 "εφηβικά" ποιήματα που δεν έχουν ενταχτεί σε μικρότερα ενιαία σύνολα (συλλογές) και 9 αγγλόφωνα ποιήματα.
   Όλα αυτά έχουν αναρτηθεί.
   Τώρα, για έκδόσεις, άλλοι (οι εκδότες) θα αποφασίσουν.
   Δεν είμαι κουρασμένος - η τελευταία συλλογή τελείωσε προχτές. Δεν με κουράζει καθόλου η δημιουργία ποιημάτων (αλίμονο! εσωτερική ανάγκη είναι). Διαβλέπω όμως, για λόγους συναισθηματικούς, ότι δεν θα ξαναπιάνω εύκολα το πληκτρολόγιο για άλλη ποίηση...

   Διαγραφή
 3. Σε κάθε παύση που σκορπάς - και στη μικρή της ή μεγάλη αναστάτωση - βρίσκεται μια ελπίδα να σε επαναφέρει . Στην επιστροφή σου λοιπόν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή