Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Εξάμηνο μηνυμάτων (12)



Δωδέκατη ανάρτηση του χρονικού με τίτλο «Εξάμηνο μηνυμάτων».
Αλέξης (Ξενικός) και Ευγένης (Φαρσαλινός) ανταλλάσσσουν ηλεκτρονικά μηνύματα με αφορμή το ιστολόγιο του πρώτου. Γρήγορα η αλληλογραφία επεκτείνεται στην καθημερινότητα και σε θέματα πιο προσωπικά. Εκτός από τα πολλά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, υπάρχουν και μερικά αποσπάσματα ημερολογίου που φωτίζουν σημεία που αποσιωπούνται στα μηνύματα…
Οι αναρτήσεις ΔΕΝ είναι αυτοτελή «επεισόδια». Αποτελούν ολοκληρωμένο έργο σε ιδιόμορφη μυθιστορηματική μορφή. Αν, αγαπητέ αναγνώστη, ήρθες μόλις τώρα σε επαφή με το έργο, προτείνω να ξεκινήσεις από την αρχή, όπως όταν πάρεις στα χέρια σου ένα νέο βιβλίο…
 
Θα γίνει προσπάθεια να έχουμε μια ανάρτηση 3 φορές την εβδομάδα.


Εξάμηνο μηνυμάτων (12)
 
Αλέξης προς Ευγένη
Ευγένη μου,
Έτσι βροχερή (και στην Αθήνα χτες το απόγευμα ΒΡΟΝΤΕΡΗ) που είναι η μέρα, επιβάλλεται να σου φέρω λίγο καλοκαίρι ακόμα, λίγη θάλασσα, με φωτογραφίες καλοκαιρινών τοπίων. Νεαροί εδώ κι εκεί…
Καλή σου μέρα, το λοιπόν!
Ανταλλαγή τηλεφώνου; Άκρως επικίνδυνο. Ειδικά με τα κινητά είσαι εκτεθειμένος.
Με αγάπη,
Αλέξης
 
Ευγένης προς Αλέξη
Καλημέρα ξανά!
Αααα εδώ έχει ήλιο σήμερα! Λαμπρότατο! Περίεργο... το απόγευμα, να δεις θα βρέχει.
Σε μια από τις φωτογραφίες, ένα αγόρι που είναι στο κάτω μέρος και κοιτάζει το άλλο... μάλλον κάτι σκεφτόταν... πονηρό!
Βρε, λόγω οικειότητας με τα ονόματα που αρχίσαμε με τα μικρά μας, εκεί πήγαινε η ανταλλαγή τηλεφώνων, σαν συνέχεια της επαφής που δημιουργείται!
Σε φιλώ!
Ευγένης
 
Ευγένης προς Αλέξη
Δεν θα το πιστέψεις!
Ξανακοιτάζω τη φωτογραφία και σαν να έχει στύση το αγόρι!
 
Αλέξης προς Ευγένη
... είδες, είδες...
Στην τύχη δεν γράφω ούτε ποιήματα, ούτε πεζό λόγο. Και οι λίγες φωτογραφίες «της αμμουδιάς» στην τύχη τραβηγμένες, ναί, αλλά μετά από προσεκτική παρατήρηση. Όλα από κάπου βαθύτερο ξεκινάνε. Λες σε 100 χρόνια να γίνονται εκτεταμένες έρευνες για τη σωστή ερμηνεία των έργων μου;
Εμείς, εδώ, πάντως, ωραία περί τέχνης τυρβάζουμε...
Καλό σαββατοκύριακο!
Μ' ένα χάδι τρυφερό...
Αλέξης
 
Ευγένης προς Αλέξη
είδα, είδα!
Τίποτα δεν αφήνεις στην τύχη ε; Καλά κάνεις!
Όπως γίνεται με τους περισσότερους καλλιτέχνες θα ψάχνουν και τα δικά σου νοήματα μετά θάνατο…!
Καλά να περάσεις το σαββατοκύριακο!
Τα φιλιά μου!
Ευγένης
 
Ευγένης προς Αλέξη
Καλημέρα!
Τι μου κάνεις αγαπητέ μου;
Διόρθωσε:
πρώτος στίχος, πρώτο ποίημα "πρωί"
 
Αλέξης προς Ευγένη
Θα με πιστέψεις όταν πω ότι το έψαξα, το ξαναέψαξα, έψαξα και τα αμέσως προηγούμενα, και δεν το έβρισκα;... Έχεις το αετήσιο μάτι των παλικαριών της απέραντης θεσσαλικής πεδιάδας! Το διόρθώνω λοιπόν. Εσύ κάνεις για διορθωτής κειμένων!
Σαββατοκύριακο με αρκετή "δράση" και τώρα το βράδυ ησυχία. Αρχίζω και προγραμματίζω εκδρομές, μικροδιακοπές...
Πέρασες καλά εκεί στην όμορφη λιμνούπολη;
Φιλιά, προς το παρόν...
Αλέξης
 
Ευγένης προς Αλέξη
Μάλιστα, σήμερα μας προσφέρεις ποίηση με αναφορά στη στρατιωτική θητεία…
 
Αλέξης προς Ευγένη
Αύριο θα υπάρξει άλλο ένα ποίημα που αναφέρεται στο στρατό...
Αλέξης
 
Αλέξης προς Ευγένη
Φίλτατε Ευγένη,
Δεν τα καταφέρνω πάντοτε καλά με τα συνημμένα. Προηγουμένως, μπερδεύτηκα κι έφυγε μήνυμα μιας αράδας.
Παρακάτω (συνημμένα) λοιπόν, φωτογραφίες για ΤΟ καλοκαίρι.
Θα σού τρέχουν τα σάλια...
Μια ζωή δεν φτάνει για να τα απολαμβάνει κανείς ΟΛΑ.
Κι ο έρημος εγώ, τρέχω στις (μερικώς) υποβαθμισμένες παραλίες κοντά στην Αθήνα... Μαζοχισμός;
Για τις καλοκαιρινές εξορμήσεις, στο χάρτη, στον υπολογιστή, ξέρεις πόσο ωραία τα φαντάζομαι όλα; Και πόσο οδυνηρή η πραγματικότητα όταν αρχίζεις και ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΖΕΙΣ και τις μικρότερες ακόμα εξορμήσεις... Δύο εβδομάδες συνολικά, και πολύ μας πέφτει - ούτε του παπά...
Κάνε κι εσύ όνειρα...
Τρυφερά,
Αλέξης
 
Ευγένης προς Αλέξη
Καλημέρα!
Αρχίσαμε τις εξορμήσεις ε; Μπράβο μπράβο! Μπαίνει για καλά το καλοκαίρι! Μου τρέχουν ήδη τα σάλια! Μια και δεν είδαμε άνοιξη καθόλου... αυτή τη στιγμή είμαι με μακρυμάνικο και αν ανοίξω παράθυρο θα κρυώσω! Φαντάζεσαι;

Ωραίες οι φωτογραφίες, να είχα και την άνεση να πάω σε όλες αυτές τις παραλίες! Όπως είπες μια ζωή δεν φτάνει για να τα απολαύσεις όλα, ούτε κι απλώς να περάσεις σε όλες! Πέρυσι Σέριφο πήγα αφού έκανα (συγγνώμη κιόλας) το σκατό μου παξιμάδι. Καταπληκτικά νερά! Ήταν η τέταρτη φορά που έκανα διακοπές στη ζωή μου.
 
Το καλοκαίρι πάς μόνο στις παραλίες τις «μερικώς υποβαθμισμένες» ή και διακοπές κάπου αλλού; Σκέψου όμως ότι εσύ μπορείς και τις έχεις κοντά. Ενώ εμείς...  Μιλάς με περιφρόνηση για μόνο δυο βδομάδες. Άσχημες είναι βρε; Ίσα ίσα είναι πολύ!
 
Όνειρα πάντα αγαπητέ μου, και όπως μας τύχει, αυτά δεν φορολογούνται, ανήκουν στην ίδια κατηγορία με τον έρωτα. Με τί νομίζεις τα βγάζω πέρα τόσα χρόνια; Με όνειρα!
 
Όσον αφορά τα ορθογραφικά λάθη των ποιημάτων, πρέπει να σου πω ότι δεν είναι το πρώτο που βλέπω, αλλά δεν είχα το θάρρος να τα υποδείξω. Και όχι, δεν είναι το αετίσιο μάτι, απλά τυχαίνει, όπως και με τα δικά μου. Της θεσσαλικής πεδιάδας; Με κάνεις περήφανο! Αλλά νομίζω τώρα τελευταία αποδυναμώνεται η όρασή μου, η οπτική οξύτητα...
 
Ήσυχο σαββατοκύριακο, πολύ ήσυχο! Ήταν άρρωστος και ο Γρηγόρης. Μόνο για μια ώρα βγήκε το Σάββατο να πάμε στη συγκέντρωση. Περπάτησα, είδα κάνα δυο άτομα που είχα καιρό να δω και μας επισκέφτηκαν. Γενικά ο καιρός ήταν άθλιος, αθλιότατος! Έβρεχε, σταματούσε, και πάλι απ’ την αρχή!
 
Σήμερα έχει αρκετή δουλειά, αλλά δεν ήθελα να περιμένω το διάλειμμα για απάντηση!
Φιλιά!
Ευχαριστώ για το συνημμένο!
Καλή εβδομάδα! Πολύ καλή! Και κυρίως γεμάτη!
Ευγένης

Αλέξης προς Ευγένη
Ευγένη μου,
Για το περσινό καλοκαίρι δεν έχω καθόλου παράπονο: λίγες μέρες στη Σαντορίνη (στην τρελή νεαροπαρέα της Περίσσας - αλλά δεν "αρτύθηκα"), λίγες μέρες στο Πήλιο, λίγεςς μέρες στην Ερμιόνη, μονοήμερες εκδρομές στην Κορινθία, στην Αργολίδα. Και ενδιάμεσα, είτε πρωί είτε απόγευμα κολύμπι στις παραλίες εδώ κοντά...
Το φθινόπωρο έφτασε χωρίς να το καταλάβουμε καλά-καλά.
 
Αλλά για φέτος, δύσκολα τα πράγματα.
Λίγες μέρες στο Πήλιο έχουν κλείσει από τώρα. Άλλοι προορισμοί ακόμα στην ομίχλη. Ίσως Μακεδονία, Χαλκιδική. Τα οικονομικά δεν σηκώνουν την "ποικιλία" την περσινή.
Χρόνο με το χρόνο αναβάλλω μια επίσκεψη-προσκύνημα στην Πάτμο. 
Και το Άγιο Όρος σκέφτομαι κατά καιρούς (ναι ναι, πονηρά, εννοείται, με φιλοξενία στο ρωσικό μοναστήρι, όπου γίνονται πολλά έργα αποκατάστασης. Δουλεύουν πολλοί οικοδόμοι εκεί...).
 
Από τα όνειρα τα πολλά, κάτι θα μείνει. Μερικά ποιήματα ακόμα.
Εσύ; Για πού;
Θάχεις κοιμηθεί τώρα. Νοερά καληνύχτα...
Σε μια ζεστή αγκαλιά,
Αλέξης
 
Ευγένης προς Αλέξη
Να και το άλλο ποίημα για τη θητεία. Ο τόνος στο φόβο…
 
Αλέξης προς Ευγένη
Ευγένη μου,
Σκέψεις για το ποίημα "Στρατόπεδο". Ναι, ο φόβος είναι συστατικό στοιχείο της στρατιωτικής θητείας. Φόβος για το παραμικρό παράπτωμα έναντι του κανονισμού, έναντι των ανωτέρων - που μερικοί καραδοκούν για να επιβάλουν τιμωρία - έναντι των άλλων στο λόχο. Είναι ο χώρος όπου όλοι κάτι έχουν να κρύψουν: από χαρακτήρα μέχρι προτιμήσεις, από διέγερση μέχρι απύθμενη στενοχώρια.
Νέοι σαν κι εμάς κρύβουν και τα βλέμματά τους. Η συνεχής άσκηση φτιάχνει το σώμα. Όλη μέρα τριγυρίζεσαι από όμορφους νέους. Ξέρεις ότι το αίμα ολωνών βράζει. Τους βλέπεις τακτικά γυμνούς. Τους έχεις κοντά 24 ώρες, καθημερινά. Άπειροι πειρασμοί, αλλά μέγας ο φόβος.
 
Εγώ, μπόρεσα και βγήκε σώος. Με την πάροδο του χρόνου, άρχισα μάλιστα να θεωρήσω ότι δεν ήταν ολότελα αρνητική εμπειρία. Είχα την τύχη να κάνω ένα πολύ καλό φίλο εκεί (φίλος, όχι ερωτικός σύντροφος). Μέχρι σήμερα έχουμε τακτική επαφή.
 
Όταν μου έγραφες ότι δεν θέλεις να μιλήσεις για τη δική σου θητεία, μού ήρθε η σκέψη ότι, μπράβο που μπορείς να εξουδετερώσεις αυτό το κομμάτι της ζωής σου. Ε, σαν γραφιάς, όπως λες, δεν θα είχες κι αξεπέραστες δυσκολίες…
 
Καλή σου μέρα, Ευγένη, μ' ένα οικείο χάδι,
Αλέξης
 
Ευγένης προς Αλέξη
Καλημέρα! Καλημέρα!
 
Τους πειρασμούς στο στράτευμα τους έζησα κι εγώ. Κάποτε, σε μεθυσμένη παρέα παρεκτράπηκα, κι όχι μόνο εγώ. Το άλλο πρωί κάναμε πως δεν θυμόμαστε τίποτα. Πέπλο σιωπής! Πάντως ξέρω και πολλούς που πέρασαν «πολύ καλά» στο στρατό καί στον ερωτικό τομέα, κι όχι για μία βραδιά! Άσε που βγήκαν και με σχέσεις, μόνιμες!
 
Για τις καλοκαιρινές διακοπές, μέ δουλεύεις; Τις καλύτερες διακοπές εσύ τις κάνεις! Σε τόσα μέρη πήγες! Σε ζηλεύω! Εντάξει λογικά φέτος θα είμαστε όλοι λίγο σφιγμένοι... δεν σημαίνει όμως ότι δεν θα περάσουμε καλά ε; Να σκέφτεσαι ότι τουλάχιστον θα πας κάπου ας είναι και σε ένα μόνο μέρος! Η παρέα μετράει!
 
Καλά βρε, σκέφτεσαι το Άγιο Όρος πονηρά; Σοβαρολογείς; Εγώ το σκέφτομαι μόνο και μόνο για αποτοξίνωση! Όταν πας να μου πεις, εγώ θα πάω στην Εσφιγμένου και εσύ στον Άγιο Παντελεήμονα! Γέλιο που έχει να πέσει!...
 
Μάλλον Σίφνο λέμε να πάμε, με εισιτήρια κοινωνικού τουρισμού, ελπίζω να βρούμε καταλύματα. Εγώ και η ξαδέρφη μου, μπακούρια και οι δύο. Πέρυσι είχαμε πάει με τον ίδιο τρόπο και περάσαμε τέλεια! Ευτυχώς ταιριάζουμε σε πολλά!
 
Τα όνειρα θα γίνουν ποιήματα, δεν είναι κακό, ένας κατάλογος για να θυμάσαι τι ονειρεύτηκες!
 
Σήμερα είναι μια πανέμορφη μέρα, το πρωί είχα υπηρεσιακή συνάντηση με έναν παράγοντα και περπάτησα 2-3 χιλιόμετρα μέχρι το γραφείο του και ήταν τέλεια! Κάτσε να δεις που το απόγευμα θα βρέχει πάλι!
Εκεί;
 
Την ώρα που το έστειλες διάβαζα ακόμη, δεν άργησα όμως να κοιμηθώ.
Τέλος το διάλειμμα,
Ευχαριστώ για την αγκαλιά και τα χάδια, καλοδεχούμενα!
Φιλιά!
Ευγένης

 

2 σχόλια:

  1. Άγιο Όρος και πονηρά; Μα γιατί; χεχεχε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. για ΚΑΘΕ κοινότητα ανδρών χωρίς γυναίκες μπορούμε να σκεφτόμαστε "πονηρά".
      άδικο έχω;
      Ξενικός

      Διαγραφή