Παρασκευή, 7 Νοεμβρίου 2014

Ηφαιστίων κι Αλέξανδρος (22) - Σούσα

Σούσα, άνοιξη του 324πΧ. Ο Αλέξανδρος έχει γυρίσει από την εκστρατεία της Ινδίας κι ασχολείται με την οργάνωση/διοίκηση του κράτους. Αποφασίζει να παντρέψει κάπου 80 από τους στρατηγούς και σημαντικούς αξιωματούχους του με Περσίδες της αριστοκρατίας. Ο ίδιος, αν και ήδη παντρεμένος με τη Ροξάνη, παίρνει για δεύτερη γυναίκα τη Στάτειρα, τη μεγαλύτερ κόρη του Δαρείου Γ'. Ιστορικές πηγές κάνουν λόγο και για μια τρίτη σύζυγο, την Παρυσάτιδα, επίσης από τον παλαιό βασιλικό οίκο της Περσίας. 

Για το φίλο του Ηφαιστίωνα, που τον είχε ήδη τιμήσει με το αξίωμα του χιλιάρχου (σημερινό αντίστοιχο του "πρωθυπουργού") και ήταν πια δεύτερος στην ιεραρχία του κράτους, προορίζει τη Δρυπετίδα, μικρότερη αδερφή της Στάτειρας. Αλέξανδρος και Ηφαιστίων γίνονται δηλαδή στενοί συγγενείς και η ιστορική παράδοση αναφέρει πως έλπιζαν ότι τα μελλοντικά ξαδέρφια θα ενώνονταν μεταξύ τους και στην επόμενη γενεά ένα από τα κοινά εγγόνια θα κληρονομούσε το θρόνο... Σχέδια μακρόπνοα και, όπως δείχνουν οι ιστορικές εξελίξεις, πολύ εύθραυστα... 

Η μεγαλειώδης τελετή των γάμων στα Σούσα κράτησε πέντε μέρες. Εκτός από τους γάμους των 80 σημαντικών προσώπων, ο Αλέξανδρος "νομιμοποίησε" αρκετές χιλιάδες σχέσεις συμβίωσης των στρατιωτών που είχαν πάρει παλλακίδες κατά τη διάρκεια της εκστρατείας. Όλοι έλαβαν πλούσια δώρα! 

Στο ποίημα, η Δρυπετίδα απευθύνεται στον Ηφαιστίωνα, λίγο προτού αρχίσει η τελετή. Οι στίχοι, νομίζω, τα λένε όλα. 

Σούσα

καλέ μου Ηφαιστίωνα,
απ τη μοιραία την Ισσό η μνήμη δεν αφήνει…
θυμάσαι τη σκηνή:
παιδί αιχμάλωτο την άτυχη γιαγιά μου αναθυμάμαι
εσένα να προσκυνά για Αλέξανδρο
κι ο Αλέξανδρος εσένα, Ηφαιστίωνα,
να ομολογεί ως άλλον Αλέξανδρο…

γλώσσα έμαθα έκτοτε, και ήθη πολλά Ελλήνων.
κι έμαθα πως, και σύζυγός μου, και χιλίαρχος,
και δεύτερος τη τάξει, πάλι στο φίλο σου ανήκεις,
- κατ’ Αριστοτέλη: σε δύο σώματα γενναία μιά ψυχή! –

κόρη Δαρείου, εγώ η Δρυπετίς
πίστη δεν απαιτώ, ούτε νύχτες πολλές, κι αν… κι αν
θεού θέλημα, παιδιά σου χαρίσω, βασιλικής γενεάς θα είναι,
ξαδέρφια των παιδιών του Αλεξάνδρου,
κι όπως ήδη ο βασιλιάς ορίζει:
στο μέλλον γονείς κοινών μας εγγονών,
διάδοχοι !

ακούω τα τύμπανα, το πρώτο σάλπισμα, 
η γαμήλια πομπή σχηματίστηκε, μόνο εσένα περιμένει.
πήγαινε
ακολουθώ. 


Η συνέχεια είναι, ιστορικά, γνωστή. Ο Ηφαιστίων πεθαίνει το φθινόπωρο του ίδιου έτους. Απαρηγόρητη η Δρυπετίδα. Κι ακόμα πιο απαρηγόρητος ο Αλέξανδρος, που εφτά μήνες αργότερα θα ακολουθήσει το φίλο του στον τάφο (Ιούνιος 323πΧ). 
Μετά το θάνατο του Αλεξάνδρου η πρώτη του γυμαίκα, Ροξάνη, βασιλομήτορα πια του μικρού Αλεξάνδρου Δ', δολοφωνεί τις αδερφές Στάτειρα και Δρυπετίδα. Οι περισσότεροι μεγαλοαξιωματούχοι ακυρώνουν τους γάμους τους που είχαν γίνει στα Σούσα. Οι κορυφαίοι διάδοχοι στρατηγοί αγωνίζονται να παντρευτούν γυναίκες του βασιλικού οίκου των Τημενιδών... 3 σχόλια:

 1. Απαντήσεις
  1. η Δρυπετίδα κάνει επισημάνσεις γύρω από τη βασιλική της καταγωγή και δεν είναι καθόλου απαιτητική από το μέλλοντα σύζυγό της. Είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει το "δυναστικό" πρόγραμμα του Αλεξάνδρου, που ήθελε, μετά από δύο γενεές, να αφήνει τη βασιλεία σε εγγονό κοινό. Η Ροξάνη φυσικά είχε καταλάβει πού το πάει, γι' αυτό και έβγαλε από τη μέση τις δύο αδερφές αμέσως μετά το θάνατο του Αλεξάνδρου...
   Ξενικός

   Διαγραφή
 2. Ξενικέ, ύστερα από τα πολύ όμορφα λόγια σου σχετικά με την ανάρτησή μου, θα ήθελα να σε ρωτήσω αν υπάρχει κάποιο e-mail σου στο οποίο μπορούμε να συζητήσουμε ορισμένα θέματα. Σε ευχαριστώ εκ των προτέρων..

  ΑπάντησηΔιαγραφή